Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lichaamsgerichte Psychotherapie richt zich erop om mensen te helpen de balans tussen lichaam en geest te herstellen via de bewustwording van de persoonsgebonden oorzaak van de klachten. Er zijn diverse therapievormen bekend, die een ding gemeenschappelijk hebben, en dat is dat ze in de behandeling van psychische klachten het lichaam betrekken.

Hieronder geef ik toelichting over de technieken die ik gebruik tijdens lichaamsgerichte therapie sessies zijn: Communicatie, Bodyreading, Karakterstructuren, Bio-energetica, Bodydrama, Ademsessies en aantal verschillende Ontspanningstechnieken.

Communicatie

Bij Lichaamsgerichte psychotherapie is het gesprek een zeer belangrijk onderdeel. Resonantie, het zonder oordeel luisteren en lezen van het lichaam en op grond daarvan interventies uitvoeren zijn onderdelen van het onderzoek dat plaats vindt tijdens het gesprek tussen cliënt en therapeut.

Tijdens de sessie kun je wellicht het verschil ervaren in vergelijking hoe het gesprek verloopt tussen jou en mij en jouw ervaringen met andere therapeuten. Het verschil is dat ik in de rol van de therapeut ook als persoon helemaal aanwezig ben op de mentaal, emotioneel en energetisch niveau, zonder mijn persoonlijk verhaal in te brengen. Tijdens de sessie gaat het om jou en jouw onderzoek. Er is veilige bedding en de mogelijkheid om verbinding aan te gaan , om jouw levens thema’s dieper te onderzoeken.

Bodyreading

Bij deze techniek kijk ik naar de lichamelijke structuur van de cliënt en link deze aan de kenmerken van de karakterstructuren. Bodyreading kan heel effectief toegepast worden in het werken met schaamte voor het hele lichaam of bepaalde delen daarvan en helpt ruimte te creëren om op een liefdevolle manier naar jezelf te kijken in de spiegel.

Karakterstructuren

Het onderzoeken van de karakterstructuren (soms ook karakterstijlen genoemd) is een hele krachtige en effectieve methode om snel inzicht te krijgen in iemands (overlevings-)patronen en leerthema’s. Een karakterstructuur is het reactiemechanisme dat je als kind hebt ontwikkeld om optimaal te reageren op je omgeving waarin jij als kind waarschijnlijk zowel liefdevolle als pijnlijke ervaringen hebt opgedaan. De karakterstructuren bieden de mogelijkheid om je eigen patronen, die effect hebben op je dagelijks leven en je relaties beter te begrijpen. Hierdoor krijg je inzichten in je beperkingen en ook de nieuwe mogelijkheden die de weg wijzen naar het gelukkiger leven.

De vijf karakterstructuren op een rij:

De Gefragmenteerde (Schizoïde) karakterstructuur – de eerste ontwikkelingsfase van de zwangerschap tot de leeftijd van circa 6 maanden.

Het thema is: het welkom zijn op de wereld, is het hier veilig voor mij?

 

De Behoeftige (Orale) karakterstructuur –  de tweede ontwikkelingsfase, tussen de 0 en 12 maanden. Het thema van deze fase is: essentiële voeding (borstvoeding, liefdevolle aanraking, aandacht, warmte, geborgenheid) en is er genoeg voor mij?

De Opgetilde (Psychopathische) karakterstructuur – de derde fase, tussen tweeënhalf en vier jaar. Het  thema dat speelt is: zelfstandigheid en zelfvertrouwen ontwikkelen, is er afstemming  en steun in het proces van experimenteren, grenzen verleggen en op eigen benen leren staan?

De Samengedrukte (Masochistische) karakterstructuur – de vierde fase tussen de 18 en 36 maanden. Het  thema dat speelt is: zelfbeschikking over het eigen lichaam en autonomie, is er vrijheid om te kiezen wat ik eet en wanneer ik zindelijk word en ben ik vrij om expressie te tonen?

De Rigide karakterstructuur – de vijfde ontwikkelingsfase tussen de drieënhalf en vijf jaar. Het thema dat speelt is: het bewust worden van het man- of vrouw-zijn, mag ik met mijn diepste verlangens vanuit liefde en seksualiteit openbaren naar de ander?

Bio-energetica

Bio-energetica is een therapeutische techniek die kijkt naar de uiterlijke kenmerken (lichaam, houding en ademhaling) en onderzoekt in hoeverre de levendigheid uit het lichaam geweken is en weer kan terugkeren. De meeste mensen leven niet in overeenstemming met zichzelf. Als gevolg hiervan zijn ze gevangen in hun innerlijke verwarring waardoor er weinig lust is om toenadering te zoeken tot anderen.

Bio-energetische oefeningen kunnen helpen om jezelf te bevrijden uit geremdheid en gebondenheid en weer één te worden met je lichaam. Dit maakt het vervolgens mogelijk om op een zo intens mogelijk manier te genieten van het leven en je lichaam ook in seksualiteit.

Seksualiteit wordt gezien als een van de basis functies van het leven net zoals ademhalen, bewegen, voelen en zelfexpressie.  Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van thema’s rond seksualiteit. Lees meer op de pagina Seksualiteit.

Als je niet ten volle ademhaalt, vrij beweegt, ten volle voelt en je expressie toont beperk je het leven van jouw lichaam. Het doel van bio-energetische oefeningen is om de primaire aard te herwinnen en die aard is open staan voor Leven en Liefde.

Bodydrama

Deze methodiek bestaat uit meerdere technieken: gestald, psychodrama en opstellingen. Bij deze methodiek vraag ik je je te identificeren met een bepaald deel van je lichaam, met een innerlijke ‘deelpersoonlijkheid’, of met een voor jou belangrijke persoon en vervolgens vraag ik je om ermee in gesprek te gaan. Dit gesprek is een belangrijke informatiebron voor het onderzoek.

Deze methodiek helpt bij het vinden van een oplossing voor interne conflicten en voor een aanhoudend pieker patroon. Door jouw lichaam te betrekken in het proces van onderzoek, krijgt je de meest betrouwbare oplossing/antwoorden die gebaseerd zijn op jouw authentieke lijfelijke reacties.

Ademsessies

Werken met adem is één van de belangrijkste methodieken binnen de Lichaamsgerichte Psychotherapie. Hier zijn twee redenen voor:

1) Fysiologisch, omdat een volle gezonde adem gunstigere gaswaarden geven in het bloed. Dit resulteert niet alleen in een vitaler lichaam maar ook in een beter werkend brein  

2) Het adempatroon geeft belangrijke informatie over je fysieke, emotionele en mentale gemoedstoestand en daarmee biedt het een mooie kans om de blokkades in de energiestroom te verkennen.

De ademtechnieken helpen om bewuster en dieper te ademen waardoor ontspanning ontstaat of gevoelens worden opgeroepen. Tijdens een ademwerksessie nodig ik je uit om op een matras te komen liggen. Door verschillende ademtechnieken en interventies ontstaat een energetisch proces van op- en ontlading. Hierbij kunnen oude gevoelens en beelden vrijkomen, door deze in contact te brengen met de therapeut kan een pijnlijke traumatische kwetsuur uit het verleden vervangen worden door een nieuwe positieve ervaring.

Ontspanningstechnieken

Verder gebruik ik diverse technieken om je te begeleiden naar ontspanning en meer contact met jezelf: bodyscan, ontspanningsoefeningen, visualisaties, meditatie en aanraking in verbinding.

+31650600234

©2019 by Vilija.nl. Proudly created with Wix.com