Search

Hoe zie jij eruit als je boos wordt?

Woede is een belangrijke emotie. Deze stelt je in staat om de integriteit van jouw persoonlijkheid te herstellen.


De kwetsing die vanuit buitenaf bij jou een schade aanricht vraagt om aandacht . Het is een natuurlijke impuls om de balans te willen herstellen na dat het over jouw grenzen is gegaan. De balans herstellen doe je door aan te geven wat er niet goed voelt (bijvoorbeeld ‘au! Doet pijn!’) en aangeven hoe je het graag wel zou willen ( bijvoorbeeld ‘ik zou het graag wat zachter willen’).


Kinderen in de hele jonge leeftijd hebben niet de vermogen om de balans te herstellen zoals volwassene dat doen. Ze uiten hun boosheid op een natuurlijke manier en worden erin wel of niet begrepen door hun ouders. Ze krijgen de reacties van ouders en nemen dat op in zichzelf. Later worden dat de superego stemmetjes die de natuurlijke impuls om boos te worden afremmen.

Sommige kinderen groeien in een omgeving op waar het helemaal niet afgestemd is met hun behoeftes. Er wordt bijvoorbeeld heel veel geruzied door de ouders en broers en zussen van het kind. Of er wordt helemaal geen ruzies gemaakt en er hangt zelf een verbod op het ruzies kunnen maken onderling. In beide uiterste gevallen kun je als kind een bepaalde inprent van over houden in je psyche wat later een effect heeft op het omgaan met de emotie woede in jouw relaties in de latere leeftijd (puberteit, volwassenheid).


Op mijn pad van contact maken met de woede emotie kwam ik steeds mensen tegen die zijden tegen mij: ‘volgens mij zit er veel boosheid in jou, die ogen van jou…’

Tja, wat je ziet is ben je zelf. Al klinkt het kinderachtig, is het wel waar – je herkend iets in de andere wat je zelf hebt, anders zou je het niet eens herkennen.

Hoe komt het dat je soms als volwassene zoveel moeiten hebt om boos te worden en/of woede in contact te uiten?


De dierlijke instincten die kinderen op een onschuldige manier uiten worden ook vaak als eerste geblokkeerd in kindertijd. Bijten, schoppen, slaan en stampen – zijn de acties en bewegingen de kinderen in contact gaan oefenen omdat ze de impuls voelen. Kinderen ervaren de vreugde bij het doen wat er klopt met hun gevoel. En het zijn de ouders die de onschuldige reactie van het kind vaak met een schrik of een andere emotie ontvangen en niet afgestemd reageren.


Wat ik tijdens lichaamsgerichte oefeningen ontdekte was dat het ontzettend plezierig voelde om de woede energie te voelen stromen in mijn lijf en te ervaren in contact met de andere. Ik kon ervan genieten o.a. omdat het binnen de veilige kaders mogelijk was om in contact te komen met de energie die ook de destructieve kant kan aan nemen, waarvan we bang voor zijn. Het vraagt om een nieuwsgierige houding aan te nemen en de constructieve kant van je eigen energie te verkennen. Ervaring laat zien, dat wanneer het vrij mag stromen, is er geen ruimte meer voor de angst en krijgt de woede emotie een serieuze taak om jou als persoon te beschermen in situaties waar het nodig is.


Die onschuldige kind leeft in ieder van ons. Die onschuldige kind wacht soms jaren lang tot dat jij als volwassenen er iets aan gaan doen om zijn of haar stem te laten horen en de ware gezicht laten zien.


Lichaamsgerichte workshop is een mooie en veilige manier om ermee in contact te komen.

Vraag voor meer info over 3delige workshop:

Woede: Helende Emotie

62 views0 comments

Recent Posts

See All