Search
  • Vilija Jozone

MANNEN EN VITALE ENERGIE

Als eerste, ik ben een vrouw, dus waarom schrijf ik over mannen en hun vitale energie? Want vitaliteit heeft in het lijf met penis en ballen te maken en dat heb ik niet. En toch heb ik het gevoel dat ik kan inleven in hoe het is voor een man om zich helemaal aanwezig, vitaal en welkom te voelen in zijn levens energie. Voor mijzelf heb ik het al grotendeels uitgezocht waarom ik zo een vermogen heb ontwikkeld om te verbinden met de verlangens van de mannen. Het had te maken met mijn jeugd, mijn vader en mijn relatie met hem. Je zou kunnen denken, dat het heel fijn is om de mannen goed te kunnen begrijpen, want dan zou ik geliefd zijn door de mannen, en dat zou lekker veel aandacht en affectie kunnen beteken voor mij. Voor een deel klopt het wel, want ja, het raakt steeds weer in mij de plek van te kort hebben gehad aan liefde in contact met mijn vader. Maar inmiddels weet ik al dat ik de enige ben die dat gat kan vullen en meer of minder affectie van de mannen maakt er geen verschil in. En er zit ook nog en pijnlijke kant aan deze verhaal. En dat is dat ik als meisje beroofd was van het vrij kunnen ontwikkelen in seksualiteit en met mijn eigen vitale energie in vrijheid te verbinden. Ik heb vanaf een hele jonge leeftijd al geïdentificeerd met de man zijn, overspoeld geraakt door de seksuele energie van mijn vader en mijn hele leven in contact geweest met veel opwinding en overheersende seksuele verlangens.


Maar ik zou er niet over kunnen schrijven als ik het niet al deels kunnen veranderen. Tijdens mijn zelfontwikkeling reis heb ik geleerd om die verschillende energieën te herkennen en balans te zoeken tussen mijn eigen verlangens en de ouder patronen die mij als vrouw te kort doen. Zo heb ik onderscheid kunnen maken tussen wat is goed voor mij - vrouw en wat is goed voor de man. Op deze manier kan ik mijn eigen behoeftes vervullen in het vrouw zijn en kan ik mijn vermogen om met mannelijke essentie verbinden los laten door het bij de mannen te laten. Maar los laten betekend voor mij erover praten en dus vandaar dat ik erover schrijf. Bovendien maak ik daarmee reclame voor mijzelf als therapeut die mensen vanuit ervaringsdeskundigheid begeleid in het proces van heling of herstel.


Vitale energie stroomt door wanner een man zich welkom voelt in zijn opwinding in contact met een vrouw, wanneer hij het welkom terug kan zien in de ogen van een vrouw. Dan is de verbinding er niet alleen in het lust, maar ook in de liefde.


Stel voor dat jij als man opgewonden wordt door het kijken naar een vrouw die sexy eruit ziet en jou verleidelijk aankijkt. Je voelt fysiek jouw opwinding, je krijgt erectie en er is een impuls om dichterbij te komen bij de vrouw. Je voelt de bloed stromen in je penis, in je handen en in je lippen. Je wilt haar aanraken en haar rondingen voelen, je wilt haar zoenen en proeven hoe het is om te versmelten, je wilt haar nemen en volledig in overgave gaan aan lust gevoelens en geen controle. Maar je houdt al die impulsen in, omdat je niet weet of je welkom bent bij de vrouw. En terecht, want de risico op een afwijzing is er. En deze afwijzing – in jouw vitaliteit, seksualiteit – is heel pijnlijk. Het gaat om de afwijzing in wie je werkelijk in essentie bent, de afwijzing in onschuldige verlangen om te verbinden, de afwijzing in het seksueel wezen zijn en thuis voelen.. Deze afwijzing doet zeer in het hart, mits jouw hart open is en jij bewust kunt voelen dat het pijn doet.

Maar bij veel mannen die schaamteloos en zonder angst vanuit de opwinding uitreiken en vrouwen nemen, is het hart gesloten. En bij veel mannen die in contact zijn met hun hart, gevoeligheid, tederheid is er angst voelbaar om te kiezen voor eigen genot en lust verlangens te vervullen zonder (eerst) te zorgen voor een bevrediging van de vrouw. En bij sommige gaat het afwisselend: de ene keer (of met de ene vrouw) is er een roofdier op de voorgrond, de andere keer (of met een andere vrouw) is de perfecte minnaar/knuffelaar aanwezig.


Wij mensen hebben vermogen om ons aan te passen om te overleven en dus doen we dat om elkaar geen pijn te doen en/of veiligheid en harmonie te bewaken. We onderdrukken onze verlangens, we passen ons aan, we leveren wat in en krijgen iets voor terug. En we merken niet dat de afwijzing op onze vitaliteit bewust of onbewust in stand wordt gehouden en de levens energie onderdrukt/geblokkeerd wordt tot dat het soms helemaal uit het lijf verdwijnt. Mensen krijgen fysieke klachten (hart problemen, erectie problemen, problemen met de vagina) in hun verbinding organen en vele gaan de oplossingen zoeken in het willen fixen. Maar het quick-fix doet vaak niet voldoende om de oorzaak van het probleem te helpen herstellen. En de oorzaak is vaak de verbroken verbinding tussen het hart en geslacht, tussen liefde en lust. De oorzaak is meestal onvermogen om te houden van eigen lichaam, eigen geslacht en zowel het geslacht als de hele lichaam de nodige aandacht te geven, de unieke verzorging die het nodig heeft. In sommige gevallen is een portie seks met een vreemde of een vriendschapsband aangaan de nodige natuurlijke oplossing voor het probleem. Mar de mens kan soms zo in eigen overtuigingen en dwangmatigheid vast zitten dat hij of zij dat niet eens ziet.


Dus mannen worden afgewezen, keer op keer op keer, soms jaren lang. Ze willen seks, maar ze krijgen het niet. Ze willen verbinding voelen en ervaren, maar ze moeten eerst aan de voorwaarden voldoen. Ze willen verbinden in vrijheid, maar dat lijkt onmogelijk, want er zijn altijd strings attached. Ze willen hun essentie uitleven, maar ze worden geconditioneerd.


In essentie willen mannen dezelfde als vrouwen, maar de ingang is anders, net als dat onze mannen en vrouwen geslachtsorganen anders zijn. Wij vrouwen zijn er niet om de geslacht van de man te leren bevredigen, zoals mannen zijn er niet om de verlangens en wensen van de vrouw waar te maken. Ieders is er voor zichzelf en mag leren aangeven wat lekker en fijn is en dat bij elkaar vragen, uitreiken en bereid zijn om het niet te krijgen. Want alleen als de JA en de NEE gerespecteerd worden, kan de verbinding in vrijheid ontstaan.


Er zijn veel algemene uitspreken die wij (soms onbewust) gebruiken zonder te checken hoe het op gevoelsniveau in z’n werk gaat. Zoals deze: ‘mannen ego zit in hun penis, als je hem afwijst, voelt hij zich gekwetst’. Of deze: ‘mannen willen welkom voelen, dus vinden ze fijn als een vrouw zijn penis aanraakt’. Er zit een kern van de waarheid in dit soort uitspraken, zoals: ‘ ja, afwijzing op uitreiken vanuit vitaliteit doet zeer’ en ‘ja, mannen willen welkom voelen en dat kan op veel verschillende manieren’. Maar of de aanraking wel zo fijn is in een bepaalde moment en door een bepaalde persoon, en wat precies zeer doet bij het niet ontvangen zijn, is een unieke ervaring voor iedere man en in iedere moment van zijn leven.


Het gevaar van dit soort uitspraken zit in het feit dat mannen en vrouwen het als een algemene norm aannemen, dat soms gebruiken als een richtlijn in intieme contacten en zelfs daarmee identificeren. Een vrouw of een man die intieme contact aangaat via het pleasen van de andere, hoort in zo een uitspraak een duidelijke instructie wat hij/zij moet doet. Dan is het duidelijk en veilig voor een 'pleazer'. Maar passievol en liefdevol verbinden met de andere gebeurd niet door iets te doen wat andere plezier levert. Dat is eigenlijk de andere dienen voor welke reden dan ook.


De ware verbinding in lust en liefde gebeurd vanuit de impuls om zichzelf te tonen, te geven dat wat het meest waardevol voor je is. Mannen tonen zichzelf in hun opwinding, in erectie en geven hun hart aan de vrouw. Vrouwen tonen zichzelf in hun opwinding, in het hart en geven hun lichaam aan de man. En in mijn begrip bestaat er geen boek, theorie of instructie over hoe je het moet doen. De antwoord op de vraag ‘hoe?’ kan alleen beantwoord worden door zichzelf te leren kennen en het intieme contact aangaan.


Maar goed, vanuit welke kant je dan ook de ingang zoekt om te verbinden ( lust of liefde, hart of penis, seks of vriendschap), neemt niet weg dat je in jezelf als een uniek wezen je lijf, geest en ziel hebt om mee te verbinden. En al duurt het misschien een hele leven tot dat je de heelheid hebt kunnen ervaren in het moment van verbinden, dan is de weg daar naartoe jouw unieke reis. En iedere keer dat het meer gaat stromen in je lijf en je jezelf meer vitaal voelt, wordt het ook zichtbaar in jouw lijf, jouw relaties, ondernemingen en creaties. En het wordt vooral voelbaar voor jezelf – dat je thuis bent.


Tijdens lichaamsgerichte psychotherapie sessies ondersteun ik mannen (en vrouwen) in het onderzoeken naar de mogelijke blokkades die de stroming van vitale energie bellemeren. Ik begeleid mensen bij problemen met seksualiteit. Mensen die zelfonderzoek ondergaan binnen de tantra, begeleid ik in het integreren van ervaringen op een psychoseksuele ontwikkeling niveau.

Voor informatie en vragen stuur een email naar: info@vilija.nl.

75 views

+31650600234

©2019 by Vilija.nl. Proudly created with Wix.com