Search

Overgave, leven vanuit het Lijf

Ik hoor veel mensen zeggen: ‘ik wil uit mijn hoofd, meer mijn lijf in’.


Maar wat is de reden waarom mensen zo veel in hun hoofd zitten?

Het lijkt mij belangrijk om erachter te komen wat die reden is, om vervolgens vanuit de overgave te kunnen leven. En als het van zelf niet lukt om meer in het lijf te zijn dan is het duidelijk dat er een hulp bij nodig is om te leren meer en meer in het lijf te wonen.


Ik had zelf geen idee dat ik zo weinig in mijn lijf was, maar door lijfwerk te doen werd ik er bewust van. Door mee te doen aan sommige rituelen werd ik bewust van hoe ik steeds meer mijn lijf bewoon en mijn plek inneem in het grotere geheel, in mijn leven die in verbinding staat met de vorige generaties.


Maar alleen mee doen aan rituelen helpt niet om in het lijft te leren blijven, want voor sommige mensen slaat het aan bij het versterken van de illusie waarin de dromen lijken uit te komen (of juist niet) en het lijkt erop dat het aan de buiten wereld ligt waarom het zo is. Dan kan het zijn dat je de transformatie mee maakt, maar ipv de realiteit aangaan, blijf je in je eigen verhaal leven.


Mensen (zoals ik) – dromers en denkers, die als kinderen hebben geleerd om te terug te trekken in de droom/denk/fantasie wereld, kunnen als volwassenen hetzelfde patroon beoefenen in het proces van landen in eigen lichaam.


Het is belangrijk om te leren inzien dat het nodig is om te helen van illusie, anders blijf je net zo goed in je hoofd (in het verhaal) leven. Alleen praten over je problemen en begrijpen de processen waarin je verkeerd is niet genoeg. Dan ben je alsnog in je hoofd en hou je controle over het leven, over je eigen natuurlijke impulsen en hou je controle over overgave.


Vanuit mijn eigen ervaring deel ik in het kort welke stappen nodig zijn om te leren hoofd los laten en leven vanuit het lijf:


- Veel lijfwerk doen: overgeven aan de trainers, oefeningen en stemmen van de trainers verinnerlijken (bij veel lijfwerk worden de oude stemmetjes en coping strategieën verplaatst met nieuwe stemmetjes, die de ontspanning en overgave vermogen stimuleren ipv controlleren)


- Kwetsuren uit de kindertijd herleven in de setting waar heling mogelijk is (dat kan psycholoog zijn, EMDR sessie, een partner, ritueel, lichaamswerk sessie, cursus, training,etc)


- Seksuele energie en geslacht organen bevrijden en seksuele energie leren containen (de-armouring, tantra, psychoseksuele ontwikkeling)


- Emoties bevrijden en leren beheersen (oefeningen in expressie, stem bevrijding, meditatie, sharing circels, mantras zingen)


- Luisteren naar je lichaam (tijd nemen, alleen zijn, in de natuur zijn)


In conclusie: beide kanten van het proces zijn belangrijk – zowel de fysieke kant als psychologische kant. De fysieke kant betekend expressie leren geven aan gevoelens, wat betekend de spanning vrijlaten en de levendigheid van het lijf verhogen. De psychologische kant heeft te maken met het herkennen van de illusies en de oorsprong uit de kindertijd en het leren inzien als een overlevingsmechanisme.
21 views0 comments

Recent Posts

See All