Search

Seksualiteit

Wij mensen zijn allemaal seksuele wezens. Diep in onze cellen, in onze herinneringen die zijn opgeslagen in ons DNA en overgedragen in onze familielijn, weten we dat we seksuele wezens zijn. Helaas is het voor de meesten van ons niet mogelijk om als een puur en onschuldig seksueel wezen van kinds af aan verder te ontwikkelen, want daarvoor zouden we de ideale ouders nodig hebben. Van generatie tot generatie zijn er in relatie met onze ouders kwetsuren ontstaan die onze natuurlijke seksuele expressie blokkeren.Echter in deze tijd zijn er veel mogelijkheden om je ontdekkingstocht in seksualiteit aan te gaan op een moment dat jij er klaar voor bent. Er is niet alleen veel informatie beschikbaar over seksualiteit, seks, liefde en intimiteit; er zijn ook exploratieruimtes waar je op een veilige manier kunt onderzoeken: wat is er belangrijk voor mij als seksueel wezen? Er zijn veel vormen van tantracursussen, therapieën, verschillende soorten massages waarbij je meer in contact met je gevoelens in je geslacht kunt komen, workshops in de vorm van intieme dans, jaartrainingen waarin je een diep onderzoek kunt aangaan. Er is zo veel vrijheid om te kiezen wat het beste bij jou past: monogame relatie of toch openstaan voor intiem contact met meer mensen tegelijk. Ontmoetingen in een spirituele omgeving, of toch liever op de datingsite waar je je eerste indruk volgt door een foto naar links of naar rechts te swipen. Al deze ervaringen dragen bij aan jouw psychoseksuele ontwikkeling. Tijdens de sessies ondersteun ik je bij het integreren van deze ervaringen door jouw seksuele gedrag terug te spiegelen vanuit de rol van de ideale ouders.


Wanneer we dieper op onderzoek gaan naar ons seksueel gedrag, gaan we meer focussen op ons bekken en geslacht. Het is daarom belangrijk om je geslacht gelijkwaardig te beschouwen aan je andere lichaamsdelen. Jouw geslacht is een verbindingsorgaan en het heeft een belangrijke functie in jouw psychoseksuele ontwikkeling. Je kunt het ook als een poort zien naar de belangrijke informatiebron die ligt opgeslagen in jouw onbewuste. Er is ook veel schaamte en schuld opgeslagen in ons onbewuste; deze zijn in de vorm van overtuigingen door de cultuur en maatschappij op ons overgedragen en belemmeren onze natuurlijke seksuele ontwikkeling. Tijdens de sessies word je uitgenodigd om ordeelloos te praten over jouw seksuele gedrag en je geslacht. Je krijgt een kans om op een liefdevolle en respectvolle manier ontvangen te worden in je verhaal. Dat op zich al creëert een nieuwe imprint in de psychoseksuele ontwikkeling van de mens, wat de belangrijke basis vormt voor het groeien naar volwassen seksualiteit.


Een van de kenmerken van een seksueel wezen met een vrije seksuele expressie is dat het in contact staat met zijn dierlijke instinct. Het bestuderen en analyseren van seksueel gedrag (jouw geslachtsdaad, masturbatie en je lichaamshouding) kan voor jou een pad openen naar vrij en vervuld leven. Het vraagt wel dat je met een onderzoekende houding en toewijding het proces aangaat van verkennen van de emotionele blokkades en kwetsuren die je kunt tegenkomen. Ook in dit proces spelen de meeste methodes van de lichaamsgerichte psychotherapie een belangrijke rol. De karakterstijlen geven ons direct de informatie over de lichaamshouding die direct vertaald kan worden naar wat voor gedrag wij van deze persoonlijkheid kunnen verwachten (zachtmoedig, hard, terughoudend, etc). Bio-energetische oefeningen worden gebruikt om meer stroming te creëren in het bekkengebied. Ademsessies zijn een zeer effectieve therapeutische vorm om het onbewuste deel te onderzoeken. Voor meer informatie over de therapievormen, lees de pagina Lichaamsgerichte Psychotherapie.


Wanneer je stappen zet om in contact te komen met je dierlijke instincten, kom je langs de oude herinneringen uit je kindertijd. Dat vraagt om steeds opnieuw in contact te komen met de bijhorende basisemoties: angst, boosheid, verdriet en blijheid. Soms gebeurt het dat mensen zich ineens bewust worden van seksueel misbruik dat plaats heeft genomen op jongere leeftijd. Dan komt een oude herinnering, die uit zelfbescherming diep opgeslagen was in het onbewuste, ineens op in ons bewuste deel. Op zo'n moment begint een nieuw onderzoek naar wat er is gebeurd en wat er in het hier en nu nodig is om deze gebeurtenis te kunnen dragen. Dan is het raadzaam om alle aandacht daaraan te besteden en de tijd te nemen om de kwetsuur te helen.


Soms hebben mensen een vermoeden dat er in hun jeugd iets is gebeurd wat met seksueel grensoverschrijdend of incestueus gedrag te maken had, maar hebben ze daarvan geen concrete herinneringen. Lichaamsgerichte oefeningen bieden je de mogelijkheid om te onderzoeken wat er is gebeurd, maar kunnen niet garanderen dat je in contact komt met je herinneringen. Je kunt erop vertrouwen dat je de nodige informatie krijgt om jezelf beter te leren kennen en meer in contact te komen met de diepere lagen in jezelf. Voor het onderzoeken van het bekkengebied gebruik ik tijdens de sessies traumarelease-oefeningen.


176 views0 comments

Recent Posts

See All