Search

WAT ZIT ER ACHTER DE MANNEN/VROUWEN PLEASER

Recent keek ik naar een filmpje waarin traumapsychiater Bessel van der Kolk uitlegt waarom slachtoffers van seksueel misbruik helemaal in de war raken wanneer het aankomt op het volwassen verlangen naar seks en het kinderlijke verlangen om geliefd te zijn. Het filmpje raakte mij diep, ik herkende mezelf erin en mijn onderzoek naar wat liefde is en wat de seksuele aantrekkingskracht is en hoe zit het precies met mijn verlangens naar verbinding en overgave?


Ik heb al een hoop onderzoek bij mezelf gedaan op het gebied van seksueel misbruik en wat voor gevolgen dat heeft gehad op mijn ontwikkeling en mijn relaties. Ik voel dat ik daar een beetje grip op heb, maar of het nu in een relatie (of ontmoeting) lukt om op een ontspannen manier in overgave te gaan, is nog maar de vraag. Maar goed, waar een wil is, is een weg. Één ding wordt me steeds duidelijker, wanneer ik mijn visie deel krijg ik reacties van mensen die zich daarin herkennen of niet herkennen en dat zijn dan al de antwoorden voor mij om verder te kunnen gaan in mijn groei en het pad te kiezen dat op unieke wijze voor mij past.


Verbinding aan gaan is een van de basale behoeftes bij ons allemaal. Omdat er bij mij zo veel mis is gegaan in het contact met mijn vader, is er veel verwarring ontstaan over hoe ik contact maak met mannen om mijn behoefte aan verbinding te vervullen. Als volwassen vrouw ben ik bewust van het complexe proces dat zich afspeelt in mij op het moment dat ik als een seksueel wezen contact aan ga met een man. Er is dan een man die ik leuk vind - dat wordt bevestigd door lust gevoelens en een aantrekkingskracht die mij onbewust aanstuurt om de stappen te zetten voor meer contact.


Ik realiseerde me dat ik een man meestal als eerste wil ontvangen met mijn bekken, ik wil beschikbaar zijn voor intiem contact, voor hem. Dat voelt voor mij goed. Dat is mijn oprechte wil, onschuldig en ook mijn grote hartewens. Het eerste dat er in mij is, is het hem gunnen dat hij thuis mag komen in mij. Mijn bekken bevestigd het door aan te geven dat ik helemaal klaar ben voor intiem contact, opgewonden, zin in, ik stel me open en er komen woorden in me op: ik wil jou!


Nu ik dit schrijf, realiseer ik me hoe ik altijd een pleaser ben geweest in mijn relaties of ontmoetingen met mannen. En ik besef ook dat ik nog steeds in de rol van pleaser wil stappen om intiem contact met een man te kunnen maken.Maar of daar de ware overgave gebeurd (kan plaats vinden), is nog maar de vraag!


Door incestueus gedrag in mijn kindertijd is er kennelijk iets beschadigd in mij breinconnectie waardoor ik reacties en lichamelijke impulsen krijg die de verwarring in contact met mannen in gang zetten, en kom ik op de autopilot in pleaser gedrag. De pleaser is eigenlijk het meisje dat nog steeds een reëel oprecht verlangen heeft om zich met haar vader te verbinden in onschuldige lust en liefde gevoelens. Lust en liefde die niks te maken hebben met de volwassen seksualiteit.


In een gezonde ontwikkeling kan een meisje in relatie met haar vader een overgave ervaren. Overgave om gevoelens vrij te laten stromen, zichzelf tonen aan papa met onschuldige lust gevoelens door haar jurkje op te tillen en haar bekken te laten zien; en ook door expressie te geven aan al die liefde die ze voelt door te zeggen dat ze met papa gaat trouwen. Ik heb het als kind niet kunnen ervaren, maar het verlangen blijft aanwezig en sturend tot dat ik het op een gezonde manier in kan halen en ervaren wat het is. Dat geloof ik heel sterk. Nu als volwassen vrouw ben ik bewust van die onschuldige wens van het kleine meisje in me. Ik ben bereid om dat meisje te helpen haar verlangens te vervullen.


Ik weet inmiddels dat mezelf een pleaser noemen mij niet helpt om oordeel- en schaamteloos te kijken naar wat er gebeurd op het moment dat er intimiteit ontstaat tussen mij en een man. Tot nu toe is het zo dat tegenover mij altijd een man kwam staan die zomaar een vrouwen pleaser genoemd zou kunnen worden, want dat is de regel van universum – je ontmoet altijd een gelijkwaardige spiegel. Maar omdat ik er vanuit ga dat in die man ook een klein jongetje met verlangens leeft ga ik hem niet zo noemen, maar wil ik juist kijken wat er achter zit.


Mijn hypothese (gebaseerd op persoonlijk onderzoek en groepsprocessen van andere mannen) is dat er tussen een klein jongetje en zijn moeder soms ook incestueus gedrag ontstaat op het gebied van het hart. Het hart is het verbindingsorgaan dat even belangrijk is als het geslacht in het verbindingsproces met de andere sekse. Vrouwen uiten hun seksuele energie met hun hart (in de vorm van liefde, boosheid, etc). Wanneer een vrouw niet ontvangen word met haar hart energie in de relatie met haar man, en ze krijgt een baby jongetje, dan krijgt het jongetje de volle lading van liefdes energie van zijn moeder en verstikt er bijna in. Het is overweldigend, maar dat weet dat kleine kind niet en neemt het aan voor wat het is want kinderen komen in de wereld als pure liefde en ze zijn receptief en ontvangen alles wat op hun af komt. Later groeit het jongetje tot een man die heel goed geleerd heeft (voelt bijna natuurlijk) hoe hij vrouwen harten moet dienen, want het jongetje was zijn hele jeugd bezig met zichzelf te reguleren om de overweldigende hart energie van zijn moeder te blijven ontvangen. Als volwassen man weet hij heel goed hoe vrouwen verlangens eruit zien en vervuld kunnen worden. Hij geeft daar voorrang aan. Hij zoekt intimiteit/ contact met een vrouw niet vanuit het geven van zijn seksuele energie (via zijn geslacht), maar vanuit het bereid zijn om haar te ontvangen en dus verwart hij ontvangen met geven. Het is geen geven en ook geen overgave. Dat is niet anders kunnen, niet anders kennen. Dat is handelen vanuit de verwarring dat je een vrouw moet ontvangen (zoals je ooit je moeder moest ontvangen) , want dan ben je het waard om van gehouden te worden.


De overgave gebeurd wanneer een vrouw overvloed aan liefde voelt in haar hart en dat vrij laat stromen. Ze wordt ontvangen door de man (in zijn hart) en gaat vanzelf in overgave – dan opent ze haar bekken en verwelkomd de man met alles wat hij is.


De overgave voor de man gebeurd wanneer hij een overvloed aan lust gevoelens heeft voor de vrouw en die vrij laat stromen. Hij wordt ontvangen door de vrouw in haar bekken en gaat zijn hart openen voor haar en verwelkomd haar met alles wat zij is.


Wat voor mij heel duidelijk is geworden is dat onderweg naar verbinding en overgave het belangrijk is om je verlangens te erkennen en uit te spreken. Hoe eng het soms ook is.. of waar je dan ook naar verlangt… liefde, seks, nabijheid, geborgenheid, begeerd worden, aanraking, zachtheid, speelsheid, spontaniteit.. spreek je verlangen uit en wees niet verbaasd dat je dan de kans krijgt om dat te ontvangen (zonder er iets voor te moeten doen, iemand pleasen of niet helemaal jezelf zijn).

214 views0 comments

Recent Posts

See All

+31650600234

©2019 by Vilija.nl. Proudly created with Wix.com