top of page

Ik groeide op in een communistisch regime waarin een groot deel van de bevolking katholiek was. Er heerste een enorme verdeeldheid, ook binnen ons gezin. Mijn moeder was streng katholiek en mijn vader communist in hart en nieren. Ik werd van twee kanten geïndoctrineerd. Mijn ouders dachten dat ze hun fysieke straffen konden rechtvaardigen door geloof en ideologie. Dat het erbij hoorde. Want als je straf kreeg, wist je tenminste wat je niet goed had gedaan. Dat zou je dan niet meer vergeten.

Oorlogstrauma
Het tijdperk en het regime waarin ik opgroeide, hebben mij deels gevormd. In dat perspectief bekijk ik wat mij is overkomen. Er was sprake van een oorlogstrauma en in bepaalde omstandigheden zijn mensen dan in staat om andere keuzes te maken. Mijn ouders gebruikten veel geweld tegen mij en als ik eraan denk dat ze geloofden dat ze zo een goed mens van mij maakten, kan ik ze vergeven. Ik kan hun gedrag plaatsen in die tijd en dat los zien van w
ie ze waren.

Een andere wereld

Dat kon ik toen nog niet. Ik kon alleen maar in mijn eigen bubbel kijken en ik heb de beste versie gemaakt van mijn afkomst, mijn cultuur. Van wat ik voor handen had. Ik zag respectloos gedrag van mannen naar vrouwen, en ook andersom. Het was vooral heel liefdeloos. Ik moest daarin zien te overleven. Tegelijkertijd groeide ik op met series als Beverly Hills 90210. Ik keek daarnaar en dacht, stel dat dit bestaat? Dat er een wereld is waarin ouders met hun kinderen praten alsof het mensen zijn. De mogelijkheid van die andere wereld bleef als een soort fantasie rondspoken in mijn hoofd.

 

Onbewust gevlucht

Mijn realiteit toen was dat ik uit het leven wilde stappen. Ik was een gebroken kind. Maar ik wilde ook leven. In die tweestrijd ben ik vertrokken. Voor mijn gevoel was ik geen vluchteling, maar later in Nederland kwam ik erachter dat ik wel degelijk gevlucht ben. Ik heb de regie over mijn eigen leven genomen en ben weggegaan van mijn ouders en mijn thuissituatie. Ik kreeg daar niet de kans me te ontwikkelen, pas hier in Nederland is mijn groeiproces begonnen. Ik wilde helen en heb mezelf daar volledig aan overgegeven. Door mijn jeugd had ik veel behoefte aan verbinding, maar kwam terecht op de verkeerde plekken. Op verschillende momenten ben ik hier in Nederland getuige geweest van seksueel misbruik binnen religieuze communes. Weer verschuilden mensen zich achter hun geloof om misbruik te rechtvaardigen.

VilijaJozone_2019-06_GM_5082_Web.jpg

Twee werelden

Ik leef nog altijd in twee werelden. Dat is zowel mijn rijkdom als mijn tekort. Omdat mijn wortels in Litouwen liggen en ik nu hier woon, heb ik een breder perspectief. Zo zie ik het zelf. Ik kan me daardoor verplaatsen in veel verschillende mensen. En het helpt me relativeren in veel omstandigheden. Ook voelt het soms als een tekort omdat ik nergens echt bij hoor. En mensen begrijpen mij niet altijd, vinden de manier waarop ik reageer soms niet prettig. Als mensen zich niet gezien voelen in mijn reacties hoop ik op een gesprek. Ik geloof dat iedereen daar beter van wordt. We hebben allemaal onze eigen achtergrond en ons eigen perspectief.

bottom of page