top of page
Search

TE VEEL PRIKKELS

Ik weet nog hoe ik voor het eerst bij de lichaamsgerichte therapeut kwam en me begon te ontladen. Alles was mij te veel en ik had heel veel te vertellen. Ik weet nog dat ik de sessie als anders heb ervaren dan bij een psycholoog. Er was ruimte om mijn verhaal te doen. Eindeloze ruimte leek het wel. En ook met mijn emoties erbij – verdriet, wanhoop, frustratie – alles begon te stromen. En het werd ontvangen. Met geduld en warme aanwezigheid.

Ik weet nog dat ik even ervan schrok, dat ik teveel ruimte inneem met mijn verhaal. Ik dacht, er moet waarschijnlijk iets gebeuren, gewerkt worden aan mijzelf, probleem opgelost worden… Ik wist het toen niet, dat wat ik het meest nodig, was mijzelf zijn in het moment. Helemaal. Met de hoeveelheid verhaal en emotie en zo gewoon mijzelf zijn in de ruimte, in contact.


Uitademen. Eindelijk uitademen..


Toen gebeurde in mijn beleving iets magisch. Therapeut vroeg mij contact te maken met de grond. Met mijn voeten (normaal gesproken altijd opgekruld waren) de grond opzoeken en even bewust waarnemen hoe de voeten de grond raken.


Hey, het effect was indrukwekkend! Ik begon te ontladen.. Ik begon te beseffen dat ik een lijf heb onder mijn hoofd. Ik kon ontspannen. En ik deed het helemaal zelf. Ik was er weer… hehe.. Ik was weer een mens en niet alleen tot max opgeladen dreigend te exploderen hoofd.


Ik dacht toen, als de gronding oefening zo een grote effect heeft, dan zal ik het thuis doen. En dat deed ik. Zo simpel eigenlijk. Ik deed het als ik eraan dacht. En soms onderging ik de toestand van overprikkeld zijn en was ik niet in staat om dat wat goed is voor mij aan mijzelf te geven.


Het is niet fijn om overprikkeld te zijn. Het is niet makkelijk om te blijven functioneren in de dagelijkse leven terwijl er constant over je grens lijkt te gaan. Je eigen grens leren kennen en gebruiken in het contact met prikkels in nodig om te kunnen ontspannen en ontladen.


Er zijn aantal methodes die mij hebben effectief geholpen met het leren omgaan met overprikkeld zijn. Ze hebben mij geleerd mijn grenzen te erkennen en bewaken niet alleen op cognitief niveau maar ook in contact met mijn lijf:


· Sexual de-armouring

· Wheel of Consent

· Inner Child Healing

· Bodytalk

· Meditatie technieken


Deze methodes heb ik ervaren in de context van lichaamsgericht werken zowel individueel als ook in de groepsverband. Deze methodes en nog veel meer gebruik ik tijdens de lichaamsgerichte therapie sessies, die ik geef in pijn praktijk of online.


Als je interesse of vragen hebt, stuur een email naar: info@vilija.nl.


Ervaringsdeskundige Lichaamsgerichte Therapeut

99 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page