Search
  • Vilija Jozone

WAAR ZIT ZELFVERTROUWEN?

Niet in hoeveelheid geld of de grote van het huis, daar zit veiligheid.

Niet in de status, daar zit macht, de mogelijkheid om te controleren.

Niet in het perfect uitvoeren van alle rollen, daar zit vervanging van gemiste erkenning en liefde.


(Zelf)vertrouwen zit in de bekken, diep in de onderbuik in de vorm van de Woede, de Innerlijke Roofdier, de Draak, die vaak op slot zit vanwege de overtuiging dat het destructief is en daarom niet welkom is om gevoeld te worden.


Maar wat niet vrij is, kan niet leven en kan niet zijn werk doen waarvoor het bedoeld is. Woede is de helende emotie, die is nodig om onszelf te beschermen en de integriteit van onze persoonlijkheid te herstellen. Natuurlijk kan woede ook destructief zijn en dat is meestal wat mensen weerhoudt om contact te maken met eigen woede, - de herinneringen uit verleden over de situaties waar woede op destructieve manier gebruikt was geweest.


Spanningen in het lijf (bijvoorbeeld veel spanning in de kaken – tanden knarsen, pijn in de rug tussen de schouderbladen) duiden dat de levens energie woede vast zit. Bevrijden van deze energie betekend bewust worden van de herinneringen uit de tijd dat deze blokkade is ontstaan en de vast zittende emotie helpen ontladen door een nieuwe beweging te maken. Meestal hebben dit soort herinneringen te maken met de situaties uit de jeugd waanneer het als kind zijnde niet mogelijk was om zichzelf te verdedigen tegen gewelddadige of bezitterige ouders of andere autoriteiten. Iemand met zulke blokkades blijft in de houding van machteloosheid leven en dezelfde situaties in de dagelijkse leven mee maken of blijft overcompenseren door keihard te werken en zichzelf te bewijzen (ten koste van eigen lijf en buiten eigen vermogen).


Veel mensen denken dat ze prima boos kunnen zijn omdat ze makkelijk geïrriteerd worden en/of kunnen zo nu en dan exploderen in een blinde woede uitbarsting. (Dat dacht ik zelf ook) Maar daar zit nog niet de echte contact met de woede. Contact met de woede zit in het contact met de onderbuik, waar ook de gevoelens van seksualiteit vrij komen, lust en passie. Contact met de woede maak je door je innerlijke roofdier in jezelf te leren kennen en omarmen, ermee spelen en vertrouwensband creëren. Daarbij is het meestal nodig om de dierlijke instinct en impulsen tot leven te roepen (bijten, krassen, schoppen, grijpen, grommen) en voor vele mensen is dat al heel oncomfortabel. Want dan wordt gelijk het bandje afgespeeld met de corrigerende en bepalende stemmen van de vader of moeder: ‘mag niet bijten; schoppen doen we niet; nee niet krassen; wat doe jij nou?! Je bent toch geen dier?!.. en zo voort en zo voort. Deze stemmetjes zijn de controleurs in het hoofd van de volwassen mens geworden en zorgen ervoor dat de natuurlijke impulsen niet uitgeleefd worden. Maar omdat het soms zo veel stemmetjes zijn, betekend het dat het makkelijker is om het hele systeem (alle impulsen) op shut-down te zetten en daarmee je eigen innerlijke dier in de gevangenis van de onbewuste te plaatsen. Zo wordt het contact met de ware essentie in zichzelf verbroken.
Maar als jij een kans krijgt om weer eens te voelen hoe LEKKER het is om je woede en passie expressie te geven, even dat innerlijke mooie dier te kunnen zijn, in contact zijn met je natuurlijke instincten, je eigen kracht te voelen en weten dat die er is om jou te beschermen en niet onderuit te halen, dan wil je niet meer terug naar het leven in de machteloosheid en een halve dode lijf. Dan wil je niet meer jezelf kapot werken voor de macht, status, veiligheid en erkenning. Dan krijg je te proeven wat het is om echt te Leven ipv Overleven . En als je leeft, als je in contact bent met je bekken, met je verlangens en je kunt je grenzen bewaken, dan straal je vanzelf Zelfvertrouwen en zal het aan jouw bevestigd worden door de andere.

19 views1 comment

+31650600234

©2019 by Vilija.nl. Proudly created with Wix.com