top of page
Search

WEERSTAND. En dan?

Een van de dingen die ik geleerd heb in proces van therapeut worden, is met mijn weerstand omgaan. Weerstand – het gevoel van vast lopen, of tegen de muur lopen, of het compleet niet weten hoe ik verder kan bewegen.


Vroeger kon ik de weerstand niet eens registreren in mijzelf. Ik ging constant over mijn grens of ik was constant aan het aanpassen of de andere aan het pleasen. Omdat ik zoveel met mijn aandacht bij de andere was of geconcentreerd op de taak die ik wilde perfect uitvoeren, kon ik ook niet bewust worden van weerstand die er regelmatig ontstaat.


Ik vond het eigenlijk helemaal niet zo fijn om de weerstand te gaan voelen. En tegelijkertijd leerde ik dat er heel veel waardevols eruit gehaald kan worden, als ik de tijd neem om te voelen waar de weerstand over gaat.


Maar wat als er niks opkomt? Wat als het word WEERSTAND – de enige is wat voelbaar is, en verder – niks, blanco, geen verhaal, geen beeld, geen idee…
Mooi!! Dan zit je midden in de weerstand. En soms heeft het wat meer tijd nodig om erachter te komen wat er nou precies speelt.


Als ik in de weerstand kom, dan helpt het mij om af te vragen welke karakter structuur er eigenlijk erbij betrokken is. Tja, waarom zou ik moeilijk doen, als ik zo een prachtige methode aangeleerd heb die ik ook in de therapie gebruik? Ik weet dan sneller wat de mogelijke acties zijn of hulpbronnen, die kunnen werken voor de weerstand.


Ik heb ze hieronder per karakter structuur als voorbeeld beschreven:


Gefragmenteerde KS (of Schizoïde) – heeft een sterke behoefte voor veiligheid. Als deze behoefte genegeerd word of als er een grens overschrijding is geweest, dan ontstaat er weerstand om door te gaan. Tijdens de groepstraining in seksualiteit had ik geen zin in om mee te doen met de middag sessies. Ik begon van alles te bedenken waarom het niet ok voor mij is om mee te doen. Ik was al aan de trainer aan het uitleggen dat ik het niet kan, dat ik mijn grens heb bereikt en dat het beter is dat ik naar mijn kamer ga, want ik weet wat het beste is. De trainer vroeg mij om te blijven en de sessies bijwonen vanuit de rol van observator. Ik schoot toen in nog meer weerstand en zei dat het helemaal niet veilig voor mij is om te blijven. Toen vroeg hij of ik toch wil blijven onlangs dat het niet veilig is en of ik wil simpel blijf kijken naar de ruimte en de mensen en blijf voelen wat er is. Boos van binnen en duidelijk teleurgesteld ben ik toch gaan doen wat de trainer zei. Ik ben gaan zitten en voelen hoe het is om onveilig te zijn. Onveilig zijn = pure angst voelen! En pure angst voelen doet je zoeken naar de andere uitweg. Na een tijd begon ik zelf de weg te vinden uit deze toestand en begon dezelfde ruimte en mensen in totaal andere kleuren te verschijnen. Ik voelde me welkom en veilig en thuis. Ik bleef voor altijd dankbaar voor deze ervaring die mij heeft laten zien wat voor sterke effect mijn eigen projectie heeft en hoe het mijn gedrag beïnvloed en daarmee ook mijn contacten en relaties. En daarnaast heeft het mij geleerd dat de werkelijkheid die ik zie is niet perse de realiteit.


Behoeftige KS (of Orale) – heeft een sterke behoefte voor voeding in de vorm van eten en drinken en contact (nabijheid, knuffels, energetisch of seksueel, aanraking, huidhonger en etc, maar ). Als deze behoefte genegeerd wordt of als je jezelf overspoelt met contact, mensen, seks, eten en drinken, social media, uitgaan en etc dan ontstaat er ook weerstand. Da kan het zijn dat je bijvoorbeeld slecht kunt concentreren op je werk omdat je alleen aan seks denkt of besluit je ineens jezelf streng beperken en haal je alle snack uit het huis of delete je de social media apps en verwijder je alles uit je zicht wat jou verleidt om het weer te gaan nemen/gebruiken. Deze gaat ook vaak met de gedachte: ik ken mijzelf, als ik de zak chips open, dan gaat de hele zak op, dan maar helemaal niet! Alles of niets gedrag. En precies daartegen – de alles of niets – kan de weerstand ontstaan! Want beide uiterste is namelijk niet het voedende beweging. Ergens in de midden bestaat wel de manier om jezelf te voeden met de juiste contact, om uit te reiken voor de aanraking die je fijn vind en te genieten met maten van lekkere drinken en eten.


Opgetilde KS (Of Psychopaat) – heeft een sterke behoefte voor steun, ondersteuning, het niet alleen moeten. In deze structuur ken ik zelf de weerstand van 2 kanten – of ik zit tegen op om iets te beginnen omdat: ik weet niet hoe en ik wil het niet alleen doen. Of ik ga enthousiast iets ondernemen omdat ik overtuigd ben dat ik het kan. En dan in de realiteit kom ik erachter dat ik het eigenlijk niet kan. Dan wil ik er niet meer me door gaan, want dan zit ik al in de weerstand. Want ik moet dan toegeven dat ik het niet kan en/of de andere mij vragen om mij te helpen. Maar oh wat vind ik dat eng en wat ben ik bang om me dan zo kwetsbaar op te stellen!


Samengedrukte (of Masochist) – heeft een sterke behoefte voor autonomie en vrije expressie. Deze vind ik altijd lastig omdat het vaak dramatisch wordt als de weerstand ontstaat. In deze KS heb je vanaf kinds aan al geleerd om alles vast te houden en alle lasten van de andere op je schouders te nemen en dragen en vooral niks naar buiten laten merken en nog braaf en beleeft blijven doen naar de andere. Van binnen ontploft het bijna uit de woede en frustratie, maar je houdt deze energie tegen. Omdat je het al je hele leven hebt gedaan, heb je ook de nodige spieren ontwikkeld om het tegen te houden. En daarom is het best een uitdaging om iig een klein beetje lasten te delen met de andere. Want de angst zegt, dat wanneer het ontploft, dan ontploft het helemaal en wordt het zichtbaar aan de andere, wat ook nog schaamte oproept. De signaal dat ik weerstand voel ik deze KS komt bij mij in de teken dat ik vol zit. Ik heb dan meestal ook een gevoel van een volle buik, beetje opgeblazen. Ik kijk naar de taak die ik moet doen en ik krijg het gevoel dat ik overvol zit en kom ik in de machteloosheid terecht. Van binnen schreeuwt het: ‘ help!’, maar niemand hoort het, want expressie mag niet gegeven worden vanuit deze pantser… Wat ik dan nodig heb is – dat gevoel van machteloosheid de stem geven, in contact brengen of iig naar mezelf uitspreken – dat ik echt niet meer kan. Door emotie te ontladen gebeurd er meestal een wonder en zie ik ineens wel de mogelijkheden.


Teruggetrokken (of Rigide) – heeft een sterke behoefte voor liefde/verbinding. De kwetsuur in deze KS gaat over dat de verbinding verbroken was geweest tussen Liefde en Seks. Het feit alleen al dat er twee woorden worden gebruikt voor het verbinden, zegt dat er een splitsing is tussen het hart en geslacht. Om de volledige stroom te kunnen ervaren in contact is het dan nodig om de Liefde te verbinden met de Begeerte. De behoefte om volledig te verbinden negeren of ontkennen betekend soms dat je in een relatie bent waar je niet de liefde kunt ervaren zoals je ernaar verlangt. Of dat je moeiten hebt met relaties aangaan en alleen blijft. Mijn ervaring was dat ik het seksuele/begeerte in mijzelf heb goed leren kennen en omarmen, maar dat ik het vervolgens spannend en eng vond om mijn hart te openen voor een man, omdat ik doodsbang was voor de afwijzing. Later heb ik toch de afwijzing ervaren en de pijn ervan heb leren dragen. De weerstand in deze KS herken ik als een wens om te vluchten, verbinding verbreken, aantrekken en afstoten. Als ik de tijd neem om te voelen waar de weerstand over gaat, dan kan ik het beste keuze maken. Dan kan ik mijn grens aangeven in contact met de geliefde zonder af te wijzen.

123 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page